Krajevna organizacija ZB Logatec-Naklo je v nedeljo 20. septembra 2015 v okviru občinskega praznika organizirala vsakoletni pohod po poti spominskih obeležij NOB v smeri Logatec- Tolsti vrh-Lom –Logatec. Ob 8. uri so se pohodniki zbrali na prostoru BŠD – Balinček v Dol. Logatcu.

Po tej poti so pohodniki obiskali spominska obeležja padlih borcev NOB Ivana Mlinarja, Jožefa Friškovca in Franca Štritofa-Tončka. Navedeni borci NOB so bili kurirji in obveščevalci, ki so jih na njihovi poti prestregli Nemci ter jih ranili, zajeli in ustrelili. Ob vsakem obeležju je Viktor Šen prisotne seznanil o postavitvi spominskega obeležja, življenjski poti borcev in njihovi tragični usodi.

Pri spominskem obeležju Franca Štritofa – Tončka v Lomu, je v krajšem kulturnem programu sodelovala naša članica Bosiljka Malnar in njen vnuk Gašper Klevišar, ki je na harmoniko zaigral nekaj partizanskih pesmi.

Pohodniki so se v lepem jesenskem vremenu, po štirih urah in pol zadovoljni vrnili na izhodišče pohoda na prostor BŠD- Balinček, ker so jih člani balinarskega društva pogostili s skromno malico in pijačo.

Pohod s prireditvijo je sofinancirala Občina Logatec.

Besedilo: Niko Glavatovič