SPOMINSKA SLOVESNOST OB SPOMENIKU 8 TALCEV V LJUBGOJNI

 

Skupnost učencev šole 8 talcev Logatec je v petek 26.oktobra dopoldne pripravila spominsko slovesnost  v Ljubgojni, na kraju kjer je junija 1942 okupator ustrelil osem talcev, osem mladih Logatčanov. Pri spomeniku so se poleg osnovnošolcev zbrali še člani ZB NOB Logatec, predstavniki občine Horjul in sorodniki ustreljenih  Drago Vilar, Majda Hočevar ter Edo Lenarčič.  Mladi so pod vodstvom mentoric Ivane Zajc in Janje Pavlič recitirali pesmi Janeza Menarta in Toneta Pavčka, nam ponudili kolaž misli in izrekov znanih književnikov in filozofov, mlada violinistka nas je presenetila z Evropsko himno. Kulturni program so zaključili z mislijo, naj spomin na mlade, ki so umrli v cvetu mladosti, greje srca vseh nas.

Na slovesnosti sta spregovorila še predsednica ZB NOB Logatec Vesna Jerina in horjulski župan Janko Prebil. Občina Horjul zgledno skrbi za okolico spomenika in spomenik, katerega je letos tudi obnovila, občino Logatec pa čaka še obnova črk na njem.

Hvala vsem, ki so se slovesnosti udeležili, skupnosti učencev šole za lepo izveden program, delavcem šole pa za prisrčen sprejem pred odhodom na slovesnost.

 

Besedilo Brane Pevec

Foto Brane Pevec