S SPOMINSKE SLOVESNOSTI PRI SPOMENIKU NOB NAD JAČKO

 

                                                               Spomin na žrtve »črne roke« še živi

Združenje borcev za vrednote NOB Logatec je v soboto 13.aprila pri spomeniku NOB nad Jačko v Dol. Logatcu pripravilo spominsko slovesnost ob 75.obletnici žrtvam »črne roke« v Logatcu. Prisotne obiskovalce slovesnosti, med katerimi so bili tudi sorodniki žrtev, je pozdravil predsednik KO Logatec-Tabor Branko Rupnik, ki je med drugim dejal: »Naj spomin na te tragične dogodke druži Logatčane  v skupnem prizadevanju za svobodno Evropo z enakopravnimi narodi, v kateri ideologije sovraštva nikoli več ne bodo razdvajale in morile nedolžnih ljudi«.

Osrednji govornik je bil  Gvido Komar, ki je podal izčrpen zgodovinski oris delovanja zločinske »črne roke«, tajne klerofašistične organizacije, ki so jo na nižjem nivoju sestavljali v glavnem mladi člani domobranskih, katoliških in četniških vrst.

Po kapitulaciji Italije je bil bolj množičen odhod Logatčanov k partizanom, kar je verjetno botrovalo, da so domobranci vedno bolj grobo ravnali z nasprotniki okupatorskega režima in njihovimi sorodniki. 11.februarja so Hotenjski domobranci zajeli 33-letno Ljubo Bavdek, ki je nazadnje delala na pošti v Hotedršici. Po mučenju so je naslednji dan izročili logaškim domobrancem, ki so jo mučili do smrti, njeno truplo pa odvrgli ob cesti proti Rovtam.

8.marca je bila ujeta Tilka Sedej, 22-letna obveščevalka OF, katero so domobranci po dvodnevnem mučenju zverinsko umorili. Istega dne so v Ljubljani aretirali trgovca z lesom 45-letnega Jakoba Gostišo-Lemeža. Nadaljnja usoda ni znana, ena od možnosti je, da so njegovo truplo vrgli v Jačko.

Tri dni kasneje je 53-letni Anton Pirnat iz Gornjega Logatca nesel paket za partizane na Kalce. Opazila ga je domačinka in prijavila domobrancem. Ti so ga na Jački pretepli do smrti, truplo razkosali in vrgli v globel. Istega dne je enaka usoda doletela Jakoba Trčka, šestindvajsetletnega če

vljarskega pomočnika.

V soboto 16.aprila je bila na Vrhu sv. Treh Kraljev slovesnost ob pol letnici ustanovitve tamkajšnje domobranske postojanke. Po njej so se pijani domobranci odpravili proti Logatcu in se najprej ustavili pri Vilarjevim, kjer so iskali Karla Vilarja, ki se je skril v klet. Ker ga niso našli, so se potem odpravili do hotela Kramar, kamor sta jih poslali njegova žena in hči.Seveda ga tam ni bilo, zato  so  v trebuh ustrelili hotelirko Maro Kramarjevo, nakar so se vrnili in ustrelili Terezijo Vilar in njeno hči Danico. To jim še ni bilo dovolj, odšli so k Grassiju, kjer je stanoval Ludvik Jerman, katerega so na dvorišču ustrelili. Morija se je nadaljevala pri Mezetovih, kjer so bili od devetih otrok štirje sinovi pri partizanih. Domobranci so ustrelili 27-letno hčerko Anico in njeno 23-letno sestro Francko. Okoli polnoči so pridrveli pred Riharjevo gostilno, ki jo je vodila Fanči Smole, mati dveh majhnih otrok, katero so kar skozi zaprta vrata pokončali s streli iz brzostrelke.

Še isto noč so obstrelili tudi sina lesnega trgovca,Toneta Petkovška, kateremu je uspelo pobegniti. Mrakovega očeta so našli na smrtni postelji in ga zato pustili.

V eni sami noči so tako pobili šest civilistov, od tega pet žensk! Poboj je povzročil hudo zgražanje, množica na pogrebih je bil tih javen protest. Seveda pa časopisi o teh pobojih niso poročali. Tudi na domobranski paradi 23. aprila o tem ni bilo govora.

Po tem pogromu so 24. aprila domobranci aretirali logaškega zdravnika dr. Jožeta Gostišo, ki je sodeloval s partizani, ga predali Nemcem, ti pa so ga poslali v taborišče Dachau. Od tam se ni vrnil.

16.novembra je domači izdajalec obvestil domobrance v Lazah, da je doma borec Dolomitskega odreda Štefan Nemgar. Tam so ga našli »črnorokci« iz Logatca in domobranci iz Laz ter ustrelili.

20.marca 1945 je bil po sporu z vodjo domobranske patrulje na domu ubit lesni manipulant Boris Rajer. Takrat je prvič omenjena »črna roka«, saj je Rajerjeva žena vpila, da hoče v hišo vdreti »črna roka«.

Predsednica ZB NOB Logatec Vesna Jerina se je ob koncu zahvalila vsem nastopajočim za sodelovanje v kulturnem programu – Ženskemu pevskemu zboru društva invalidov in upoko

jencev Logatec, pod vodstvom Matije Logarja, glasbenikom Logaškega kvarteta pozavn, ki jih vodi Branko Mrak, in mladi recitatorki Sari Šantelj ter Občini Logatec, ki je v lanskem letu v celoti obnovila spomenik.

Besedilo: Brane Pevec

Foto: Brane pevec, Zdenko Leskovec in Vinko Aleksander