»Partizani so osvobodili domovino!«

 

Je eno od sporočil  udeležencev spominske slovesnosti, ki je bila v nedeljo 13.januarja  letos, pred vasico Sv.Ana nad Ložem, v spomin na jutro, 13.januarja 1945, ko se je sneg obarval rdeče s krvjo borcev  Notranjskega odreda, ki so prejšnji večer legli k zasluženem počitku, ne vedoč, da je bila njihova lokacija izdana domobrancem. Ti so v neenakem boju ubili 15 partizanov in domačina; preživele, med njimi tudi dvojčka  Bojana in Mitjo Tollazzi,  pa odpeljali v zapore v Ljubljano.

Praporščake je na prireditveni prostor, ki je bil tudi letos pred spomenikom na začetku vasi, pospremil kvartet trobil iz Kovinotehne. Na to ime slišijo tudi pevke pevskega zbora, ki so nam s pesmijo  obudile spomin na vojne čase. Z one strani meje, iz Boljunca so prišli Fantje iz Podlatnikov.  Oboje je spremljal harmonikar Klemen Žagar, vsi skupaj pa so slovesnost zaključili z Vstalo Primorsko. Nekaj svojih pesmi je prebral Tone Šepic. V zadnji je pesem Šivala je deklica zvezdo prestavil v današnji čas, čas, ki  predstavlja najslabšo obliko kapitalizma, ko vedno več Slovencev živi v revščini.

Naslovno misel je izrekel slavnostni govornik, Aleš Verhovnik, generalni sekretar ZZB NOB Slovenije, ki je med drugim dejal: »To nam priznava ves svet, saj je bila Slovenija na slovesnost ob obletnici konca Druge svetovne vojne povabljena kot članica zmagovite koalicije. Žalostno je, da se moramo sedaj boriti za resnico o narodnoosvobodilnem boju, katerega blatijo nekateri  najvišji predstavniki naše politike, ki se obnašajo do partizanov, kot da bi bili oni okupatorji lastnega naroda…Borci so leta 1945 odložili orožje in tako rekoč z golimi rokami obnovili domovino. Mladi se čutimo dolžnega, da njihovo delo nadaljujemo. Sedaj se ne borimo z orožjem, ampak z besedo. Sem prihajamo na slovesnost, ki je spomin in opomin temu utrujenemu svetu.«

Lepo vreme , pa še nedelja, sta bila »krivca« za tokratno rekordno udeležbo na slovesnosti, na katero je  prišla tudi udeleženka NOB in taboriščnica Ravensbrucka 99-letna Marija Frlan iz Rakeka, domačinka is Kalc.

Slovesnosti smo se tudi letos organizirano udeležili  člani Združenja borcev za vrednote NOB Logatec z dvema praporoma, Združenja in Logaškega bataljona, prvega je nosil Anton Nagode, drugega Peter Čuk.

 

Besedilo: Brane Pevec

Foto: Brane Pevec