Ogenjca – en najbolj tragičnih dogodkov  v zgodovini partizanskega zdravstva

 

Na tiho, deževno nedeljo, 28.julija,  so se sredi potoških gozdov, pred partizansko bolnico Ogenjca zbrali člani Zveze borcev za vrednote NOB, pa tudi drugi obiskovalci, v spomin na enega najbolj tragičnih in dramatičnih dogodkov med drugo svetovno vojno v Sloveniji.

Pred 77-leti je v tistih krajih potekala sovražna ofenziva, Roška imenovana, zato se je osebje bolnišnice odločilo, da je najtežje ranjence umaknilo v kakih 100 m oddaljeno jamo, ki je ne bi bilo moč najti, razen če … ne bi njeno lokacijo kdo izdal sovražniku. In ravno to se je tudi zgodilo. V jami je bila bolničarka Marija Čepon – Mimi in 14 ranjencev. Eden od njih je, ko je domnevno šel na veliko potrebo, pobegnil… in se naslednji dan vrnil s sovražnikovo vojsko. Ranjenci so se domenili z bolničarko Mimi, da naj jih v primeru napada postreli, da jih ne dobe žive. To je tudi naredila, na koncu ustrelila še sebe. Pri tem so štirje ranjenci preživeli, enega so kasneje  ustrelili.

Društvo za ohranitev spomina na partizansko bolnišnico Ogenjca, ZB za vrednote NOB Ribnica in Občina Loški Potok vsako leto v dneh okoli 31.julija organizirajo spominsko slovesnost. Po kulturnem delu slovesnosti, je  o teh tragičnih dogodkih spregovoril prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan in med drugim dejal: «So dejanja, ki se jih opravičit ne da. Da se jih razumeti, da se jih obžalovati, moralno opravičit pa se jih ne da. Kolaboracija, sodelovanje z okupatorjem ne more biti vrednota…Prihodnost nam ne daje zagotovil, da nas ne čakajo nove preizkušnje in izzivi. Previdnost in občutljivost ob znamenjih oživljanja fašizma, ki nam je povzročil toliko gorja, nista nikoli odveč. Pomembno je, da ohranjamo Evropsko Unijo kot skupnost, katere temeljna vrednota je antifašizem.«

Spominske slovesnosti  so se udeležili tudi člani Združenja borcev za vrednote NOB Logatec.

 

Besedilo: Brane Pevec

Foto: Brane Pevec