Odkrit nov pomnik zavezništvu v NOV

Globoko v gozdovih ribniške občine, blizu kraja Makoše, je bil 7. decembra 2019 odkrit nov pomnik zavezništvu med NOV. Na pobudo ZB za vrednote NOB Ribnica, je bila na mestu padca ameriškega bombnika med drugo svetovno vojno, postavljena informacijska tabla z opisom dogodka.

Izstrelek nemške proti letalske baterije je bombnik zadel že nad Udinami, a se je posadka skušala prebiti do Bele krajine, kjer bi zasilno pristala na partizanskem letališču. Ker je bombnik izgubljal višino, je bila posadka prisiljena izskočiti nad Ribnico. Takrat so odločale stotinke sreče, kot piše Edi Šelhaus v svoji knjigi, kje bodo pristali ameriški letalci. Štiri je zaneslo na področje, kjer je bila partizanska enota in so bili v kratkem času z zavezniškim letalom iz Bele krajine vrnjeni v svojo bazo, šest pa so jih zajeli pripadniki pomožnih nemških policijskih enot – domobranci in jih seveda izročili Nemcem, ki so jih internirali v ujetniška taborišča. Vseh deset letalcev je vojno preživelo.

Slavnostni govornik dr. Božidar Flajšman je med drugim poudaril, kako usodne so bile med vojno povezave v zavezništva. Kljub opozorilom iz Londona, je domača kolaboracija vztrajala v podpori nacizmu in posledično z njegovim zlomom doživela svoj kruti konec. Nasprotno pa je partizanska stran v protinacistični koaliciji gradila narodu temelje državnosti, ki jo živimo danes.

Slovesnost odkritja informacijske table je potekala z vojaškimi častmi ob krajšem kulturnem programu z vidno podpora občinske uprave Ribnica. Med prisotnimi pa so bili tudi predstavniki skupin, ki so podobne pomnike postavili drugje po Sloveniji, kjer so med drugo svetovno vojno nesrečno končala zavezniška letala. Seveda, logaški zanesenjaki niso manjkali.

Tekst: Branko Rupnik

Fotografije: Renata Gutnik in Branko Rupnik