DO PEKLA IN NAZAJ

V Parku vojaške zgodovine v Pivki so v petek, 9. junija 2017 odprli novo stalno razstavo “Do pekla in nazaj”. Razstava  osvetljuje temo o padlih zavezniških letalih med drugo svetovno vojno, o usodi njihovih posadk, pa tudi o izrabi velikih količin materiala, ki je dobesedno padal z neba. Tako kot redki eksponati, ki so jih uspeli zbrati v muzeju za to razstavo.

Med skupaj 270 med vojno padlimi letali na območju današnje države, je bilo največ ameriških, saj so jih  našteli kar 142. So bili dnevi, ko jih je padlo tudi več zapored – najbolj krvav je bil 19. marec 1944, ko je na slovensko ozemlje padlo 34 letal.

Razstavo sta  odprla  predsednik vlade Miro Cerar in slovenski rojak, upokojeni general ameriškega letalstva, Frank Gorenc.

“Pri zbiranju informacij širom Slovenije nam je več zasebnih zbiralcev in raziskovalcev te zgodovinske teme ponudilo svoje zbirke, zato smo se odločili postaviti stalno razstavo, ki bo skupaj s prej opisanim informacijskim portalom predstavljala celovit muzejski prikaz tega dela nacionalne zgodovine,” je na  otvoritvi razstave povedal direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič.

Razstava na 120 kvadratnih metrih površin z eksponati kot z multimedijskim prikazom na sodoben in atraktiven način obiskovalcem podaja tako splošen prikaz zgodovinskega dogajanja kot posamezne zgodbe.

Na povabilo Parka vojaške zgodovine smo se odzvali trije člani našega Združenja in se udeležili odprtja razstave. Posebej smo bili veseli, da je pri Logatcu padlemu ameriškemu bombniku 41-29244 namenjena samostojna vitrina  s predstavitvijo zbranih eksponatov in monografijo Raula Semeniča.

Vesna Jerina