»Da bi vsem ljudem posvetilo svobodno sonce« – s slovesnosti pri ruskem spomeniku na Kalcah

 

Devetega maja dopoldne so se na jasi v Vodicah pri Kalcah ob spominskem obeležju  Ruskim vojnim ujetnikom 1914-1918 že deseto leto zapored zbrali predstavniki Mednarodnega kluba slovanskih rojakov RUSLO, občine Logatec, Združenja borcev za vrednote NOB Logatec, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo in drugi.

Govorniki – predsednik društva RUSLO Evgenij Meleščenko, predsednica koordinacijskega odbora organizacij rusko govorečih priseljencev v Sloveniji Evgenija Breskvar, logaški župan Berto Menard in predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Logatec Vesna Jerina – so se poklonili spominu na ruske vojne ujetnike, ki so v prvi svetovni vojni umrli med gradnjo »ruske rajde« čez Hrušico.

V svojih nagovorih niso pozabili omeniti, da ravno devetega maja praznujemo Dan zmage nad fašizmom, v novejšem času pa še Dan Evrope. Vsi so si bili edini v tem, da moramo spomin na te čase prenašati na mlajše rodove, katerim pa je potrebno zagotoviti čim boljše pogoje za življenje.

Mladi saksofonist iz Sant Peterburga je popestril slovesnost, katero so ves  čas motile dežne kaplje, ki so udeležence pregnale v Gostilno Turk v Hotedršico, kjer so se dogovorili tudi o tem, da se prihodnje leto zopet srečajo.

Besedilo: Brane Pevec

Foto: Romana Hribar