x

  1. obletnica poboja talcev iz Rovt in bližnje okolice v Sovri pri Rovtah.

 

V nedelo 2. avgusta 1942, na jasen poletni dan, je v vsej krutosti 2. svetovne vojne, posegla  med nič hudega sluteče domačine in jih pahnila v smrt.

Po dobro v naprej pripravljenemu načrtu so Italijani iz Rovt, okrepljeni s posadko iz Logatca na vozilih in peš krenili proti Podpesku, Smrečju in Podlipi. Po deseti maši v Podlipi so se udeleženci le-te iz Podpeska in Rovt vračali na svoje domove. Vojaštvo jih je obkolilo, jih še z drugimi pobranimi na domovih odvedlo in zaprlo v domačijo Cornovih. Hkrati pa je preostali del vojaštva opravljal požige in ropanje vasi.

Zajete nato poveljnik po danem spisku posamično klical iz hiše – teh je bilo 10, in sicer:

Matevž Corn (55 let) in njegov sin Franc (30 let), – Cornova, Matevž Jereb (37 let)- Kuhhinjčan,

Matija Kogovšek (42 let)-Pečovrski; Bernard Križaj (34 let)-Jesenovcov, Mitja Lukančič (41 let)-Matijatov, Franc Malovrh (39)-Grogelnov, Franc Nagode (43 let)-Plečnikov, Jože Nagode (26 let)-Plečnikov-oba brata in Matevž Trpin (37 let)-Sorčan, povprečna starost talcev je bila 38 let in 4 mesece.

Vse imenovane so nato odgnali v Lukančev gozd, ker so morali izkopati jamo, nakar so jih postrelili in le zagrebli. Šele kasneje so domačini poskrbeli za dostojen pokop.

Bili so kmetje, bajtarji, kajžarji, gostači in delavci. Pošteni sinovi svoje domovine, verni. Nekateri z družinami in kopico nepreskrbljenih otrok, vsi pa z življenjskimi cilji pred seboj.

Skupina članic in članov Združenja smo se prav na dan 2. avgusta 2017 ob spomeniku v Sovri, ki je bil postavljen 12. septembra 1958 in je delo arhitekta Pavla Kunaverja, spoštljivo poklonila v spomin na padle talce izpred 75-let.

Po opravljeni spominski slovesnosti, smo se vsi prisotni odpravili na skupinski ogled spomenikov in spominskih plošč za katere vzorno skrbi Krajevna organizacija ZB Rovte pod vodstvom predsednika Jožeta Bobna.

 

Zapisala. Vesna Jerina

Foto: Vinko Aleksander

 

Komentirajte

Vaš e-poštni naslov ne bo viden javnosti. Obvezna polja so označena *

Uporabljate lahko te ukaze za oblikovanje: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

počisti vnosPošlji