10.  jubilejni spominski pohod iz Hotedršice v Žibrše k domačiji Korenč

 

V soboto, 31. 8. 2019, so člani Krajevne organizacije Hotedršica Združenja borcev za vrednote NOB Logatec že desetič zapovrstjo organizirali pohod in izvedli kulturno slovesnost v Žibršah pri domačiji Korenč.

Pohodniki, dvanajst nas je bilo v skupini, med nami tudi dva osnovnošolca, smo se podali na pot ob 15. uri izpred Stare šole v Hotedršici. V zmerni hoji, ob lepem sončnem popoldnevu, smo v eni uri prispeli na cilj k domačiji Korenč. Pričakali so nas udeleženci, ki so se pripeljali z avtomobili, in prijazni lastniki domačije.

29.8.2019 je minilo je 77-let, ko so ognjeni zublji izdajalskega sovraštva požgali domačijo Korenč. Iz hiše se je uspela rešiti družina, žrtev pa je bil borec Dolomitskega odreda Jože Popit.

V krajši spominski slovesnosti so sodelovali: predsednica KO Jožica Nagode je z uvodnim nagovorom pozdravila pohodnike in vse navzoče, Maks Vavken je zaigral dve skladbi na klarinet, Marinka Skvarča je zrecitirala Kajuhovo Jesensko in Jožeta Sevlaka Dedek, povej, in Timotej Pellis je na koncu prireditve zaigral na harmoniko. Vesna Jerina, predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Logatec,  je v govoru udeležencem poudarila: »da vrh slovenske Cerkve zlorablja vero, vernike ter preživele domobrance in njihove potomce, da lahko še naprej zamegljuje zgodovinska dejstva o izdajalcih slovenskega naroda. A revizija zgodovine v tolikšni meri ni mogoča, prav zato moramo znova in znova opominjati in spominjati na pravičen boj, ki ga je izbojevala partizanska vojska, in bila je neizpodbitno priznana kot del svetovnih zavezniških sil med 2. svetovno vojno, zato je bil boj naših prednikov, pošten in legitimen »boj za svobodo«.

 

Zadovoljni z udeležbo smo se napotili h Kmetiji odprtih vrat T’umle na prigrizek in druženje, kjer se je slišala partizanska pesem Timotejeve harmonike.

 

Besedilo: Vesna Jerina

Foto: Franc Nagode