Iz naključnega srečanja vzklilo trajno prijateljstvo

 

Nekaj dni pred koncem II.svetovne vojne je v zadnjih bojih za osvoboditev Trsta padel komandant Bazoviške brigade Franc Nemgar iz Laz. Pokopali so ga na pokopališče Repentabor. Ob 35- obletnici konca II.svetovne vojne, so se člani Zveze borcev in drugi vaščani Laz poklonili padlemu borcu. Istega dne je v Repnu potekala zaključna slovesnost spominskega Pohoda po poteh Bazoviške brigade, katere so se udeležili tudi Lažani. Po njej je bilo družabno srečanje, ki se je razvilo v prijateljstvo. Vzklila je ideja o pobratenju občin Repentabor in Logatec. Slovesen podpis Listine o pobratenju je bil dve leti kasneje. Od takrat so pogosta srečanja  na kulturnih in športnih prireditvah, sodelovanje poteka tudi na gospodarskem področju.

Ob Dneva spomina na mrtve je v soboto 16.novembra krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Logatec Laze organizirala spominsko slovesnost na pokopališču pri spomeniku Franca Nemgarja. Njegovemu spominu so se  poklonile tudi nečakinja Iva, pranečakinja Petra Rebernik Nemgar in  prapranečakinji Žara in Tinkara. Slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki  sekcije ANPI (Tržaška podružnica Vsedržavnega združenja partizanov Italije) Repentabor: predsednica Nataša Sirk, podpredsednik Walter Milič in Majda Guštin ter Janko Škrabar in še nekaj članov. Prišla je tudi županja  Repentabora Tanja Kosmina. V kratkem kulturnem programu, je nekaj pesmi zapel »ad hoc« pevski zbor pod vodstvom Franca Pupisa, nagovorila nas je predsednica KO Laze Nada Čamernik recitiral pa je Tajip Tone Hasani, flavta pa je bila v rokah pravnukinje Tinkare.

Krajši postanek s položitvijo cvetja in minuto molka v spomin je bil tudi pri spomenikih žrtvam fašizma in padlim borcem – nasproti pokopališča in v Repnu.

Županja je nato vse povabila na kratek klepet ob kavi v domačijo Pr,stršin veh. Zadovoljna je, da v Repen prihajajo tudi mladi, saj je na njih, da ohranijo vedenje o tem, kaj se je dogajalo med drugo svetovno vojno in kakšen pomen ima za obe državi ohranjanje dobrososedskih odnosov.

Ob slovesu nas je povabila na Pesniški sprehod po Pesniški poti, ki bo na predvečer Marijinega praznika 14. avgusta 2020.

Na poti domov je sledil še »obvezen« postanek na osmici v Vrabčah (Kmetija Tonhovi).

 

Besedilo Brane Pevec

Foto Brane Pevec